Nádoby z varného skla – jsou bezpečné?

Většina z nás má doma nějakou tu nádobu ze skla, ať již salátové mísy a misky, nebo speciální skleněné mísy k pečení. Jak se jednotlivé výrobky liší a jaká jsou rizika jejich používání?

Varného skla, u kterého výrobce uvádí, že je vhodné pro vaření nebo pečení a snese vyšší teploty, existují dva druhy – silnostěnné pekáče a zapékací misky a tenkostěnné nádoby z foukaného skla, jako jsou například konvice nebo i hrnce.

Skleněné nádoby mají své výhody – jsou vysoce hygienické, zaručují zdravotní nezávadnost, můžeme díky průhlednosti dobře sledovat proces pečení a dobře se čistí. Mají ale i svá ALE! Sklo může vlivem nepřiměřeného tlaku, odření nebo nárazu prasknout.

S nádobím tedy zacházejte opatrně, nikdy je nepoužívejte poškozené a neopravujte. A úplně jej nemůžeme doporučit do domácností s malými dětmi. Pro bezpečné používání skleněných nádob dodržujte pár následujících pravidel:

  • Skleněné nádoby mohou prasknout díky prudké změně teploty. Při používání vždy dodržujte zásadu pozvolného ohřívání i ochlazování.
  • Nikdy nepokládejte horké skleněné nádoby na studený nebo vlhký povrch.
  • Při pečení nepřilévejte úplně studenou tekutinu.
  • Skleněnou nádobu, vytaženou z chladničky nikdy nestavte na horkou plotýnku.
  • Silnostěnné i tenkostěnné skleněné nádoby nikdy nepatří na přímý plamen. Vždy použijte speciální plotýnku – rozptylovač plamene. Platí, že skleněné nádoby se mohou stavět pouze na větší plotýnku, než je dno nádoby.
  • Skleněné nádoby nepoužívejte k zamrazování tekutých jídel jako jsou polévky, omáčky nebo nápoje.
  • Při vyndávání pokrmů z trouby se soustřeďte a použijte kvalitní kuchyňské rukavice. Skleněné nádoby jsou kluzké a povrch extrémně horký. Nádobu vždy držte co nejdále od těla a mějte na paměti, že je velmi, velmi křehká.
  • Upozorněte děti, že je povrch nádoby velmi horký. Čerstvě zapečené lasagne vypadají velmi lákavě, ale na skle nepoznáte, že nádoba má třeba dvousetstupňovou teplotu.
  • Mějte na paměti, že silnostěnné skleněné nádoby drží teplo po dlouhou dobu a povrch může být horkým mnohem déle, než u běžného kastrolu.
  • Nepoužívejte na čištění hrubé písky nebo škrabky, které by narušily povrch a strukturu skla.

Kupte charitativní chňapku a podpořte dobrou věc

Používáním této kuchyňské rukavice ochráníte své ruce před popálením, a navíc podpoříte Kliniku popáleninové medicíny Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Jejím posláním je léčba a prevence popálenin.