Jak si užít bezpečné letní grilování

Letní zahradní grilování je oblíbenou kratochvílí mnoha rodin a přátel. Avšak s touto zábavou přichází i zvýšené riziko popálenin. Nepozornost nebo špatné zacházení s grilem mohou vést k vážným zraněním, která mohou zanechat trvalé následky.

Popáleniny vznikají nejčastěji při manipulaci s grilovacími zařízeními s otevřeným ohněm, dotykem nebo vysypáním žhavého uhlí nebo horkým povrchem grilu. Děti a domácí mazlíčci jsou obzvláště ohroženi, protože mohou nečekaně vběhnout do blízkosti grilu. Navíc, používání hořlavých kapalin, jako je podpalovač nebo benzin, může způsobit nečekané výbuchy a šíření ohně.

Pro bezpečné grilování dbejte na několik následujících rad:

  • Pokud se chystáte grilovat, upozorněte na to všechny členy domácnosti. Že je gril rozpálený a jeho povrch a boky horké, lze snadno přehlédnout.
  • Gril umístěte na stabilním a dobře větraném místě, mimo dosah dětí a domácích mazlíčků.
  • Je nanejvýš vhodné gril zajistit proti převrhnutí, například řetězem nebo částečným zapuštěním do podlahy. Má-li gril kolečka, pak je zajistěte proti samovolnému pohybu klínem nebo brzdou.
  • Při manipulaci s grilem používejte ochranné rukavice a dlouhé nástroje, aby se minimalizovalo riziko kontaktu s horkými povrchy.
  • Nikdy nepoužívejte hořlavé kapaliny nebo tuhé podpalovače na už zapálený oheň!
  • Dejte pozor při přenášení hotových pokrmů na stůl. Horká šťáva z masa nebo kapající tuk může způsobit nepříjemné popáleniny. Zvláště si zkontrolujte, že vám při cestě ke stolů neleží na zemi zapomenuté hračky vašich dětí, přes které byste mohli zakopnout.
  • Nepoužívaný gril zůstává horký ještě řadu hodin po grilování. Zajistěte jeho prostor před náhodným dotykem dětí nebo domácích mazlíčků.
  • Grilujete-li s dětmi, důsledně kontrolujte jejich pohyb. Z jejich pohledu a výšky vypadá svět úplně jinak, než ten váš. Navíc přímý plamen nebo prskající tuk může mířit přímo na jejich obličej a způsobit vážné zranění.
  • Nikdy neodkládejte horké nádoby, horké tekutiny a už vůbec ne horký tuk na zem.
  • Pokud používáte plynový gril, nikdy se při zapalování nenaklánějte nad hořáky a nezapalujte gril v uzavřeném prostoru. Plynovou láhev nebo přívod plynu ihned po skončení grilování uzavřete. Nenechávejte děti zapalovat plamen a už vůbec dětem do ruky nepatří tekuté nebo tuhé podpalovače.

Kupte charitativní chňapku a podpořte dobrou věc

Používáním této kuchyňské rukavice ochráníte své ruce před popálením, a navíc podpoříte Kliniku popáleninové medicíny Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Jejím posláním je léčba a prevence popálenin.