Jak na první pomoc při popálení v kuchyni?

  • Přerušte kontakt se zdrojem popálení. Hořící oděv co nejrychleji uhaste.
  • Sundejte ze zasažených částí těla oblečení, přiškvařenou látku nestrhávejte. Sejměte prstýnky, hodinky, řetízky a náramky, které mohou po rozvoji otoku působit jako škrtidlo.
  • Chladte postižené místo (tekoucí vodou ze sprchy, ponořením do vody nebo pomocí mokrých obkladů). K chlazení nepoužívejte přímý kontakt s mraženými potravinami, ledem či sněhem.
  • Chladte co nejdéle — ulevíte od bolesti a zabráníte prohlubování popálenin. Nedávejte na popálenou plochu Žádné zásypy, masti ani krémy.
  • Popálené plochy chladte pouze do celkového rozsahu 5 % tělesného povrchu (odpovídá velikosti 5 dlaní popáleného). V případě ochlazování větší plochy hrozí podchlazení organismu.
  • Volejte záchrannou službu (155). Nikdy nepodceňujte zranění a neodkládejte návštěvu lékaře.

Kupte charitativní chňapku a podpořte dobrou věc

Používáním této kuchyňské rukavice ochráníte své ruce před popálením, a navíc podpoříte Kliniku popáleninové medicíny Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Jejím posláním je léčba a prevence popálenin.