Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Jak si užít bezpečné letní grilování

Letní zahradní grilování je oblíbenou kratochvílí mnoha rodin a přátel. Avšak s touto zábavou přichází i zvýšené riziko popálenin. Nepozornost nebo špatné zacházení s grilem mohou vést k vážným zraněním, která mohou zanechat trvalé následky.

Popáleniny vznikají nejčastěji při manipulaci s grilovacími zařízeními s otevřeným ohněm, dotykem nebo vysypáním žhavého uhlí nebo horkým povrchem grilu. Děti a domácí mazlíčci jsou obzvláště ohroženi, protože mohou nečekaně vběhnout do blízkosti grilu. Navíc, používání hořlavých kapalin, jako je podpalovač nebo benzin, může způsobit nečekané výbuchy a šíření ohně.

Pro bezpečné grilování dbejte na několik následujících rad:

  • Pokud se chystáte grilovat, upozorněte na to všechny členy domácnosti. Že je gril rozpálený a jeho povrch a boky horké, lze snadno přehlédnout.
  • Gril umístěte na stabilním a dobře větraném místě, mimo dosah dětí a domácích mazlíčků.
  • Je nanejvýš vhodné gril zajistit proti převrhnutí, například řetězem nebo částečným zapuštěním do podlahy. Má-li gril kolečka, pak je zajistěte proti samovolnému pohybu klínem nebo brzdou.
  • Při manipulaci s grilem používejte ochranné rukavice a dlouhé nástroje, aby se minimalizovalo riziko kontaktu s horkými povrchy.
  • Nikdy nepoužívejte hořlavé kapaliny nebo tuhé podpalovače na už zapálený oheň!
  • Dejte pozor při přenášení hotových pokrmů na stůl. Horká šťáva z masa nebo kapající tuk může způsobit nepříjemné popáleniny. Zvláště si zkontrolujte, že vám při cestě ke stolů neleží na zemi zapomenuté hračky vašich dětí, přes které byste mohli zakopnout.
  • Nepoužívaný gril zůstává horký ještě řadu hodin po grilování. Zajistěte jeho prostor před náhodným dotykem dětí nebo domácích mazlíčků.
  • Grilujete-li s dětmi, důsledně kontrolujte jejich pohyb. Z jejich pohledu a výšky vypadá svět úplně jinak, než ten váš. Navíc přímý plamen nebo prskající tuk může mířit přímo na jejich obličej a způsobit vážné zranění.
  • Nikdy neodkládejte horké nádoby, horké tekutiny a už vůbec ne horký tuk na zem.
  • Pokud používáte plynový gril, nikdy se při zapalování nenaklánějte nad hořáky a nezapalujte gril v uzavřeném prostoru. Plynovou láhev nebo přívod plynu ihned po skončení grilování uzavřete. Nenechávejte děti zapalovat plamen a už vůbec dětem do ruky nepatří tekuté nebo tuhé podpalovače.

Kupte charitativní chňapku a podpořte dobrou věc

Používáním této kuchyňské rukavice ochráníte své ruce před popálením, a navíc podpoříte Kliniku popáleninové medicíny Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Jejím posláním je léčba a prevence popálenin.