Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Nádoby z varného skla – jsou bezpečné?

Většina z nás má doma nějakou tu nádobu ze skla, ať již salátové mísy a misky, nebo speciální skleněné mísy k pečení. Jak se jednotlivé výrobky liší a jaká jsou rizika jejich používání?

Varného skla, u kterého výrobce uvádí, že je vhodné pro vaření nebo pečení a snese vyšší teploty, existují dva druhy – silnostěnné pekáče a zapékací misky a tenkostěnné nádoby z foukaného skla, jako jsou například konvice nebo i hrnce.

Skleněné nádoby mají své výhody – jsou vysoce hygienické, zaručují zdravotní nezávadnost, můžeme díky průhlednosti dobře sledovat proces pečení a dobře se čistí. Mají ale i svá ALE! Sklo může vlivem nepřiměřeného tlaku, odření nebo nárazu prasknout.

S nádobím tedy zacházejte opatrně, nikdy je nepoužívejte poškozené a neopravujte. A úplně jej nemůžeme doporučit do domácností s malými dětmi. Pro bezpečné používání skleněných nádob dodržujte pár následujících pravidel:

  • Skleněné nádoby mohou prasknout díky prudké změně teploty. Při používání vždy dodržujte zásadu pozvolného ohřívání i ochlazování.
  • Nikdy nepokládejte horké skleněné nádoby na studený nebo vlhký povrch.
  • Při pečení nepřilévejte úplně studenou tekutinu.
  • Skleněnou nádobu, vytaženou z chladničky nikdy nestavte na horkou plotýnku.
  • Silnostěnné i tenkostěnné skleněné nádoby nikdy nepatří na přímý plamen. Vždy použijte speciální plotýnku – rozptylovač plamene. Platí, že skleněné nádoby se mohou stavět pouze na větší plotýnku, než je dno nádoby.
  • Skleněné nádoby nepoužívejte k zamrazování tekutých jídel jako jsou polévky, omáčky nebo nápoje.
  • Při vyndávání pokrmů z trouby se soustřeďte a použijte kvalitní kuchyňské rukavice. Skleněné nádoby jsou kluzké a povrch extrémně horký. Nádobu vždy držte co nejdále od těla a mějte na paměti, že je velmi, velmi křehká.
  • Upozorněte děti, že je povrch nádoby velmi horký. Čerstvě zapečené lasagne vypadají velmi lákavě, ale na skle nepoznáte, že nádoba má třeba dvousetstupňovou teplotu.
  • Mějte na paměti, že silnostěnné skleněné nádoby drží teplo po dlouhou dobu a povrch může být horkým mnohem déle, než u běžného kastrolu.
  • Nepoužívejte na čištění hrubé písky nebo škrabky, které by narušily povrch a strukturu skla.

Kupte charitativní chňapku a podpořte dobrou věc

Používáním této kuchyňské rukavice ochráníte své ruce před popálením, a navíc podpoříte Kliniku popáleninové medicíny Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Jejím posláním je léčba a prevence popálenin.