Customise Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorised as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyse the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customised advertisements based on the pages you visited previously and to analyse the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Představili jsme projekt novinářům a předali druhý šek pro FNKV

Tisková konference projektu Bezpečně v kuchyni v pražské restauraci Culinia seznámila zástupce médií s kampaní zaměřenou na prevenci popálenin a finanční podporu Kliniky popáleninové medicíny FNKV. Organizátoři předali nemocnici již druhý šek na 100 tisíc korun, přičemž veřejnost může projekt podpořit nákupem speciálních chňapek.

Statistiky Státního zdravotního ústavu hovoří neúprosně – s popáleninami se ročně potýká na 100 tisíc Čechů, téměř polovina musí kvůli závažnosti poranění vyhledat lékařskou pomoc, ze 40 % jde o ty nejmenší.

Momentálně se blíží období, kdy se obecně nabádá ke zvýšené opatrnosti. Letní prázdniny znamenají více volného času pro děti, zmnožení potenciálně rizikových situací s tím jde ruku v ruce. Třeba máte doma malou aspirující kuchařku nebo kuchaře, kteří si nikdy neodpustí příležitost asistovat vám nebo prarodičům u plotny. A právě teď je na čase zbystřit! Naštěstí vám s tím mohou pomoci speciální ochranné pomůcky, které jsou na tuzemském trhu k dostání.

Domácnosti plné nástrah

Popáleniny jsou všeobecně považovány za typ úrazů s jedněmi z nejzávažnějších následků vůbec, v extrémních případech je léčba doživotní. Lékaři v tuzemsku za rok ambulantně vyšetří zhruba 9 tisíc dětí s různě těžkými popáleninami, jednu třetinu z toho tvoří opařená batolata. Z těchto dětských pacientů jich skončí hospitalizovaných cca 1,2 tisíce, což odpovídá přibližně 2,5 % všech zaznamenaných dětských úrazů. Zejména v jejich případě platí, že nejvíce nástrah číhá ve zdánlivém bezpečí domovů.

Menší děti do jednoho roku si nejčastěji popálí ruce nebo dlaně z důvodu kontaktu se žhnoucím předmětem, např. kuchyňskou plotýnkou, žehličkou nebo rozžhaveným krbem. U starších dětí, cca do tří let věku, bývá problematická vroucí voda – politím mohou vznikat život ohrožující popáleniny obličeje, hrudníku nebo opět rukou. S rostoucím věkem pak přibývá úrazů způsobených hořícím oděvem. Pochmurné statistiky udávají, že popálení je ve světě celkově třetím nejčastějším důvodem dětských úmrtí a na vině většinou bývá zanedbaná prevence.

„Až v 90 % případů se popáleninám dá předejít účinnou prevencí. Vzhledem k tomu, že se drtivá většina úrazů odehrává v kuchyni nebo koupelně, tak i malá změna může vaši domácnost udělat bezpečnější,“ varuje Robert Zajíček, přednosta Kliniky popáleninové medicíny Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze (FNKV), v níž zároveň působí 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy.

„Je dobré si uvědomit, že třeba čaj nebo káva má tři minuty po zalití cca 70 °C. Ke vzniku závažné popáleniny stačí dětské kůži jedna vteřina kontaktu. Z toho vyplývá, že k bolestivé tragédii může dojít velice náhle a rychle,“ dodává lékař, který stojí i za osvětovou kampaní 70°C, která má za cíl předcházet tomuto typu domácích úrazů.

Základní poučky pro předcházení popáleninám existují – z většiny jsme je s trochou zamyšlení schopni dovodit selským rozumem. Třeba že dětem je potřeba zabránit v kontaktu s horkými dvířky trouby nebo že máme primárně vařit na zadních plotýnkách a hrnce i pánve natáčet tak, aby malí kuchtíci nedosáhli na rukojeť. Velkou stopku má i vaření s dítětem v náruči nebo v nosítku a nechávání zápalek v místech, která jsou pro dítě snadno dosažitelná. To jsou jen některé ze základních zásad.

Kde selský rozum nestačí, tam musí technologie

Zejména v dnešní době je ale žádoucí podpořit bezpečnost ještě pomocí moderních technologií. Na trhu je k sehnání celá řada nejen kuchyňských pomůcek určených k ochraně před popálením. Jde například o různé hasicí přístroje (hlavně práškové) nebo protipožární deky. Od loňského roku je ale k dostání i speciální kuchyňská chňapka, kterou v rámci projektu Bezpečně v kuchyni představily firmy Aramark, největší poskytovatel stravovacích služeb v České republice, a prodejce prémiového kuchyňského vybavení Potten & Pannen – Staněk ve spolupráci s Klinikou popáleninové medicíny FNKV v Praze a jejím přednostou Robertem Zajíčkem.

V obchodech i na e-shopu tuto pomůcku poznáte podle loga dlaně ruky – ta se totiž rovná jednomu procentu lidského těla, což je zároveň rozměr, který se používá k prvotnímu odhadu rozsahu popálenin i plochy, kterou lze při úrazu aktivně u dětí chladit.

„Práce specialistů Kliniky popáleninové medicíny FNKV v Praze si velmi vážíme a jsme rádi, že ji tímto projektem můžeme aktivně podpořit. Naše firma má vzhledem k oboru, ve kterém podnikáme, také minulé zkušenosti s nepříjemnými úrazy popálením, a nová chňapka je tak cestou, jak posílit standardy bezpečnosti v našich provozech, ale i domácnostech po celé ČR,“ popisuje generální ředitel společnosti Aramark Vladimír Staněk záměr za vývojem výrobku, na kterém se podílela i chráněná dílna ERGO Zlín a zátěžové testy provedla Technická univerzita v Liberci (TUL). „Naším záměrem je rozšířit její používání mezi další restaurační subjekty nebo hotely v Česku a společně tak pomáhat jak osvětě, tak pravidelnými příspěvky klinice,“ doplnil Vladimír Staněk.

„Nejvíce popálenin vzniká v oblasti předloktí, které klasické kuchyňské rukavice nechrání. Naše chňapka má prodlouženou délku přibližně o čtyři centimetry, tvoří ji čtyři ochranné vrstvy a splňuje veškeré protipožární standardy. Bezpečné prostředí v kuchyni je základ – bohužel této problematice často nepřikládáme tolik pozornosti, kolik si zaslouží. Určitě se ale shodneme na tom, že nám všem jde především o ochranu našich nejbližších,“ navazuje se specifiky Miloš Staněk, CEO společnosti Potten & Pannen – Staněk, v jejíchž obchodech a na e-shopu pottenpannen.cz je unikátní pomůcka k zakoupení. Od uvedení chňapky Bezpečně v kuchyni na trh se jí prodalo 2 000 kusů.

Kampaň Bezpečně v kuchyni si dala za cíl upozornit na rizika spojená s popáleninami. Obě společnosti se zároveň rozhodly podpořit Kliniku popáleninové medicíny FNKV i finančně. Nyní jí předaly již druhý šek na 100 tisíc korun. Její lékaři tak získávají potřebné prostředky pro realizaci náročných medicínských postupů na jednotkách intenzivní péče, pro dlouhodobou péči o jizevnaté následky úrazů i rekonstrukční chirurgii či laserterapii. Vy navíc zakoupením chňapky a zvýšením domácí bezpečnosti můžete teď například oslavit i blížící se Mezinárodní den dětí!

Kupte charitativní chňapku a podpořte dobrou věc

Používáním této kuchyňské rukavice ochráníte své ruce před popálením, a navíc podpoříte Kliniku popáleninové medicíny Fakultní Nemocnice Královské Vinohrady v Praze. Jejím posláním je léčba a prevence popálenin.