Při příchodu do chráněné dílny Ergo Zlín máte pocit, že jste se dostali na zcela harmonické místo. Vládne v ní příjemná atmosféra, kterou protínají pravidelné zvuky šicích strojů, občas zazní šmiknutí nůžek. Ptáte se, proč jsme zavítali právě sem? Krom jiného zde vznikají speciální chňapky pro projekt Bezpečně v kuchyni, který si dal za cíl zvýšit povědomí o důležitosti prevence popálenin, omezit rizika tohoto poranění na minimum a podpořit Popáleninové centrum FNKV v Praze. „Právě vyrábíme vánoční edici těchto ochranných rukavic v zeleném provedení,“ prozradila nám v prosinci Jana Kubečková, vedoucí dílny, v níž pracují lidé s různými typy zdravotního znevýhodnění.
Projekt Bezpečně v kuchyni se zrodil ve spolupráci s naším dlouhodobým partnerem, společností Potten & Pannen – Staněk. Chňapky, které ve zlínské dílně vznikají, ale nejsou jen klasickou kuchyňskou pomůckou. Jsou také značkou bezpečnosti a pomoci.

Na výrobu chňapek byly zvoleny certifikované materiály té nejvyšší odolnosti. Vnitřní výplně odráží teplo i žár, vnitřní vrstva hliníkové podložky zpomaluje dokonce i hoření. Samotná rukavice má ergonomický tvar pro praváky i leváky a protiskluzovou úpravu. „Chňapky zde vznikají vlastně od samotného začátku až po finální produkt,“ uvedla paní Kubečková. Duše místní šicí dílny nás nechala nahlédnout za oponu bývalých prostor internátu, které jsou pronajaty od města Zlín, s nímž má organizace dlouhodobě dobré vztahy.

Chňapky se zde šijí s velkou pečlivostí a prochází důkladnou kontrolou kvality. Od ostatních běžně dostupných se liší také délkou, díky níž lze předejít popáleninám i v oblasti předloktí a zápěstí. Vynikají také tím, že jsou tvořeny ze čtyř různých vrstev. To z nich činí ideální volbu jak do domácností, tak i do profesionálních kuchyní. „Všechny části chňapky musíme nejprve nakreslit dle připravených šablon. Ty jsou pro každou vrstvu jiné. Jelikož je chňapka vytvořena z několika druhů látek, ty šablony se na ně rozloží, obkreslí se a ručně se pak vystřihnou,“ nastínila postup paní Kubečková.


„Pak se k sobě dávají jednotlivé díly. Nejdříve se kompletuje vnitřní část, která se skládá ze dvou dílů. Jednoho příjemného dotekového a svrchního izolačního. Pak je ve chňapce také aluminiová vrstva, tedy hliníková, což je vlastně další izolační vrstva. Ušijí se tedy jednotlivé vrstvy, které se pak do sebe vloží. Nakonec se přišije vrstva, která je vidět na hotovém produktu. V tomhle případě jde o látku zelené barvy. A navrch logo,“ popsala paní Kubečková.

Proces výroby jedné chňapky trvá přibližně 50 minut čistého času. Každá chňapka je originál. A každá pomáhá hned několika způsoby. „Používáním této kuchyňské rukavice ochráníte své ruce před popálením, a navíc podpoříte Kliniku popáleninové medicíny FNKV v Praze, jejíž posláním je léčba a prevence popálenin,“vysvětluje Vladimír Staněk, generální ředitel společnosti Aramark. Navíc také dává práci lidem se zdravotním znevýhodněním. „Všem nám jde o ochranu našich nejbližších a nás proto těší, že můžeme domácnostem nabídnout pomůcku, která bezpečnost v kuchyni ještě zvýší,“ doplňuje jej Pavel Staněk, spolumajitel Potten & Pannen – Staněk. Právě v kamenných prodejnách a na webu pottenpannen.cz je produkt exkluzivně k dostání.

Krok obou společností vítá i vedení Kliniky popáleninové medicíny FNKV v Praze, jejímž přednostou je světoznámý docent Robert Zajíček. Klinika poskytuje specializovanou léčebnou a preventivní péči pacientům potýkajícím se s termickým úrazem či jeho následky. Součástí léčby je i komplexní péče o jizevnaté následky úrazu včetně laserterapie a rekonstrukční chirurgie. Aramark již kliniku podpořil dvěma šeky v celkové částce 200 000 Kč.
Je alarmující, že se s popáleninami, které jsou považovány za jeden z vůbec nejzávažnějších a nejkomplikovanějších úrazů, v Česku každoročně léčí více než 100 tisíc pacientů. Z toho jde ve 40 % případů o děti. Devíti z deseti případů se ale přitom dá předejít účinnou prevencí. Proto je tak důležité o tomto tématu mluvit, dbát na vyšší bezpečnost a užívání účinných ochranných pomůcek.

Ale zpátky do šicí dílny Ergo Zlín, kde zrovna držíme jednu z chňapek, která se řečeno naším žargonem právě „upekla“. Přítomní lidé se na jejím vzniku podíleli různým způsobem. Někdo obkresloval šablony, jiný stříhal, další sešíval nebo třeba našíval logo. Možná jste si už všimli, že logo Bezpečně v kuchyni obsahuje dlaň ruky, která je symbolem projektu. Představuje 1 % tělesné plochy člověka. Tento rozměr slouží k odhadu rozsahu popálenin a k tomu, kolik plochy lze chladit při popálení.
Desatero prevence popálenin v kuchyni
- Nenechávejte viset z kuchyňské linky kabely od spotřebičů.
- Pokrmy vařte vždy na zadních plotýnkách sporáku a hrnce a pánve otáčejte rukojetí tak, aby na ně nedosáhly děti.
- Zabraňte dětem v kontaktu s horkými dvířky trouby.
- Nikdy nevařte s dítětem v náručí ani v nosítku.
- Nepokládejte na stůl talíř s horkým pokrmem.
- Horké nápoje postavte vždy co nejdál od kraje stolu. Ubrusy na stůl do domácnosti s batoletem nepatří.
- Zamezte dětem v přístupu k zápalkám, zapalovačům a hořlavinám. Starším dětem vysvětlete, k čemu jsou a proč jsou nebezpečné.
- Připravované jídlo nikdy nenechávejte bez dozoru, pokud jsou souběžně zapnuté jakékoliv spotřebiče.
- Horký nebo hořící olej na pánvi nikdy nehaste vodou ani vodním hasicím přístrojem.
- Použijte protipožární deku nebo práškový hasicí přístroj. Improvizovaně třeba hlínu z květináče nebo pečicí plech.
Jak na první pomoc při popálení?
- Ihned přerušte kontakt se zdrojem popálení. Hořící oděv co nejrychleji uhaste.
- Ze zasažených částí těla sundejte oblečení, přiškvařenou látku nestrhávejte. Sejměte prstýnky, hodinky, řetízky a náramky, které mohou po rozvoji otoku působit jako škrtidlo.
- Chlaďte postižené místo (tekoucí vodou ze sprchy, ponořením do vody nebo pomocí mokrých obkladů). K chlazení nepoužívejte přímý kontakt s mraženými potravinami, ledem či sněhem.
- Ochlazujte popáleného v rozsahu maximálně 5 % tělesného povrchu (velikost zhruba 5 dlaní popáleného). V případě ochlazování větší plochy hrozí podchlazení organismu.
- Chlaďte co nejdéle – ulevíte tak od bolesti a zabráníte prohlubování popálenin. Na popálenou plochu naopak nedávejte žádné zásypy, masti ani krémy.
- Volejte záchrannou službu (155). Zranění nepodceňujte a návštěvu lékaře zbytečně neodkládejte.